©2018 by Anker.

Zoeken
  • Anker.

5 favoriete kinderboeken

Favoriete kinderboeken opnoemen, het is een gevaarlijk vraag. Normaal krijg je dan een lawine van voorbeelden over je heen, net zo lang tot je me sméékt om alsjeblieft te stoppen omdat


a) je pen zo snel niet kan schrijven b) je aan één tip voor je kleine neefje genoeg had of c) je helemaal niet 'boeken' zei maar 'koeken'.


Ik houd het vandaag dus bij 5 favorieten. Ik zou geen lezers van deze blog willen wegjagen voor ik ze heb, toch? Vol trots presenteer ik u dus: de vijf kinderboeken die ik altijd en altijd in mijn huis zal hebben. In willekeurige volgorde, en dus met de disclaimer dat er zeker nog tien anderen zijn die die plek òòk verdienen, want het is toch een beetje als kiezen tussen je kinderen.1 – Spreek je chocola – Lester 
Wat een ontdekking is deze. Ik las hem rond november, op een koude dag – ik had er al veel over gehoord, en toen ik op een onbewaakt moment weer eens in de bibliotheek rondhing, wist ik het meteen: nu neem ik hem mee. Vier uur later was hij uit. Wat een topboek! Ik kan nog steeds niet helemààl bevatten waarom ik net deze dan zo fantastisch vind, maar ik denk dat het erop neerkomt dat het lang geleden is dat ik de denkwereld van een kind zo accuraat, zo fijngevoelig en zo respectvol beschreven heb geweten. Echt – prachtig. Een boek waarvan je hoopt dat elk kind dat afstudeert aan de lagere school het gelezen (of gehoord!) heeft.


2 – Ziezo – Annie MG SchmidtEen klassieker, maar één die altijd hoge ogen gooit in mijn klas. De kinderen zijn er dol op, en als ik de Ziezo bovenhaal is er altijd wel iemand die zegt ‘het is weer versjestijd!’ Echt – zo leuk vinden ze het. Sommigen zijn nog wat moeilijk voor de kleintjes, en andere zijn dan weer wat kinderachtig voor de grote, maar er staat zoveel in dat je er altijd wel een vindt die een hit is. Aanrader om in de buurt te hebben, altijd. Alsof het Dafalgan is, eigenlijk, of een stuk chocola, voor het geval dat. En eigenlijk voelt het ook een beetje zo.
3 – Het boek zonder tekeningen – BJ NovakNog zo’n boek waar de kinderen van mijn klas elke maand wel eens naar vragen. “Wanneer lees je dat grappige boekje nog eens voor?” Toegegeven – het is een beetje oefenen om het boek met de juist intonatie voor te lezen, zodat het echt grappig wordt, maar eens je dat onder de knie hebt is het lachen, gieren, brullen geblazen. Beloofd. Verder kan ik er niet veel over vertellen zonder teveel weg te geven – behalve dan misschien dat zelfs de kleinsten geboeid zijn door dit prentjesloze boek!

4 – Held op Sokken – Bette WesteraDit lees ik héél vaak voor, en de kinderen zijn er vaak weg van, maar als ik eerlijk ben is het vooral ikzelf die er dol op is. Nu vind ik Bette Westera sowieso al een heldin, maar dit boek staat toch bovenaan de lijst voor mij. Volledig op rijm geschreven, een verhaal over stoerdoenerij, en hoe je het ook als held op sokken ver kan schoppen. Mijn exemplaar begint na drie jaar nu zo hard te slijten dat de achterkant eraf valt, maar ik wil het eigenlijk niet vervangen – het is gewoon een boek dat gekoesterd moet worden.


5 – De wereld van de kabouter


Deze ken je vast ook wel: het boek met de levensechte tekeningen over de leefwereld van

de kabouter. Het is zo overtuigend geschreven dat ik als kind dagenlang experimenten met broodpap en kaboutersoep heb uitgevoerd om te zien of het boek nu fictie of non-fictie was. Er kwam nooit een kabouter, maar ik was niet overtuigd. Ik heb mijn ouders een behoorlijk deel van mijn kindertijd proberen overtuigen om naar Baarle-Hertog te gaan – het kleinste dorp van België. Meer kans om daar kabouters te vinden, was mijn redenering. (We gingen niet, dus ik weet nog steeds niet in welke categorie het boek hoort).
Heb jij deze boeken in de klas, of thuis in de boekenkast? En ben je er even dol op als ik, of heb je andere favorieten?

3 keer bekeken