©2018 by Anker.

Zoeken
  • Anker.

De gedichtenbellenman.

De poëzieweek komt eraan!


‘Mijn’ kinderen weten dat het bijna zover is – het is weer die tijd van het jaar dat ik ze langs alle kanten met gedichten om hun oren sla, namelijk, en over niks anders meer kan praten. Een kind dat het eerste en tweede leerjaar bij mij in de klas zat, en nu in het vierde weer zei gisteren: “Dat is toch wat jij het liefste doet hé, versjestijd.”


Klopt, zei ik, dat is wat ik het liefste doe. Hoe ik mijn klas klaarstoom voor gedichtendag en de poëzieweek?


Sinds twee weken geleden staat er een belletje in de klas, samen met wat poëzieboeken. ‘Was de aarde vroeger plat’, van Bette Westera was tot nu toe een hit, net als ‘Toen ik’ van Joke van Leeuwen en ‘Superguppie’ natuurlijk. Elke dag duid ik één kind aan dat gedichtenbellenman is. Die mag tijdens de werktijd op een moment naar keuze bellen…


… en dan laten we alles vallen. Letterlijk, alles. Ik stop met uitleg geven, de kinderen stoppen met werken – we nemen een gedichtenboek en lezen er één voor. En dan gaat het werk (eventueel na een korte nabespreking) weer verder. We doen het nu al een tijdje, en ik merk dat zelfs de kinderen die poëzie in het begin “maar iets raars” vonden er nu naar beginnen vragen. Heerlijk!

0 keer bekeken