©2018 by Anker.

Zoeken
  • Anker.

VrijdagavondHet is vrijdagavond. Mijn huisgenoot hangt op café aan de bar – waarschijnlijk met een glas wijn in de ene hand, en stoere verhalen die maar half waar zijn in de andere. Mijn lief is op een personeelsfeest, en dus niet thuis.


Ik overweeg de warmte van het huis te verlaten – het is immers vrijdagavond. Is het geen ongeschreven regel dat het zielig is om op vrijdagavond thuis te blijven? Moet ik het wervelende enthousiasme van de stad niet opzoeken, al was het maar gewoon om morgen iets te vertellen te hebben?


Dan denk ik aan de week die ik gehad heb. Een drukke week, waarin ik veel werk verzette, maar waarin er weinig tijd overbleef om met een boekje in een hoekje te kruipen en even op ‘uit’ te staan. Te weinig tijd, beslis ik, en nestel me op de sofa.


Het boek dat ik lees is ‘De Wadden’, een geschiedenis van de Waddeneilanden, en hoe ze zich de voorbije eeuwen wisten te handhaven te midden van een onberekenbare, woeste samenwerking met de Waddenzee. Het slokt me op, ik dein mee op de golven van het verhaal en ben weg van deze wereld, precies zoals ik wilde. Een tas kersenthee wordt koud in mijn hand, de plaat van Paul Simon die ik heb opstaan moet al een kwartier omgedraaid worden, maar ik hoor niets, enkel het ruisen van de duinen die vechten tegen opkomend water.


Zaterdagochtend aan het ontbijt, uiteraard die vraag. “Hoe was je vrijdagavond? Iets leuks gedaan?” Ik wissel een blik met het Lief, die maar al te goed weet hoe ik vrijdagavonden graag doorbreng.


“Keispannend”, zeg ik dan, “de meest bewogen vrijdagavond in tijden.”

En daar is niet eens iets van gelogen.


#lezen #vrijdagavond #boekenworm

3 keer bekeken